3MCT start bargedienst vanaf Axelse Vlakte

De zeehavens van Rotterdam en Antwerpen ondervinden veel hinder van congestie op de aan- en afvoerverbindingen via weg en water. Tri-Modal Containerterminal Terneuzen (3MCT) speelt hierop in met een containerbargedienst vanaf de Axelse Vlakte. 

Joint venture

3MCT is een joint venture van Swagemakers Intermodal Transport en Vlaeynatie. In samenwerking met diverse partijen, zoals Mammoet voor het laden en lossen van de containers, en de barge-operator, ging het bedrijf in het eerste kwartaal van 2016 van start met een lijndienst die twee keer per week in een vast vaarschema containerlading naar Antwerpen bracht. Al redelijk snel kon de dienst worden uitgebreid met een verdubbeling van zowel het aantal afvaarten als de capaciteit van de schepen. In de basis bestaat de lading uit eigen containers, maar uiteraard is de dienst ook bedoeld om lading van derden te vervoeren. Hiervoor wordt in de regio gezocht naar geschikte lading om zo steeds meer volume te kunnen bundelen en verder te kunnen opschalen.

Logistiek softwareprogramma

Om de diensten naar de klanten nog verder te kunnen optimaliseren wordt momenteel een terrein naast de Zeeland Sugar Terminal speciaal ingericht voor de ontvangst, op- en overslag van containers. Ook wordt de laatste hand gelegd aan een eigen logistiek softwareprogramma waarmee het logistieke proces nog eenvoudiger kan worden beheerd en bijvoorbeeld de containers continue in zicht blijven voor zowel 3MCT als haar klanten. De binnenvaart terminal, het bedrijf spreekt eigenlijk liever van een hub, is perfect gesitueerd in de Autrichehaven aan het Kanaal Gent-Terneuzen. Via filevrije verbindingen over de weg, het water en het spoor (met een eigen spooraansluiting) is de hub ideaal gesitueerd ten opzichte van het achterland. Hiermee ziet het bedrijf naast Antwerpen en Rotterdam ook kansen richting Noord-Frankrijk en de regio Parijs. 

Lees meer over Tri-Modal Container Terminal Terneuzen in een interview met de heren Paul van de Broeck, directeur van Vlaeynatie, en Arno Swagemakers, directeur van Swagemakers Intermodal Transport, in de komende uitgave van PortNews.

Mask