Zeeland Refinery zet in op duurzaamheid

Op het terrein van Zeeland Refinery is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de realisatie van een gigantisch zonnepark. Zeeland Solar, met 11ha net zo groot als 22 voetbalvelden, is slechts een van de vele projecten van het bedrijf om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Doel van het bedrijf is de meest milieuvriendelijke raffinaderij van Europa te worden. Mede hiermee wil het bedrijf haar toekomst zeker stellen in een markt waarin naar verwachting het aantal raffinaderijen alleen maar zal afnemen.

Optimalisatie van energie-efficiëntie

De duurzaamheidsinspanningen bij Zeeland Refinery zijn op te delen in drie elementen. In de eerste plaats is het bedrijf continu bezig om het energieverbruik binnen het productieproces te verlagen. Dit is niet onlogisch omdat ongeveer 60% van de productiekosten worden gevormd door het energieverbruik. Door vele verbeteringen in het productieproces is in tien jaar tijd de energie-efficiëntie met 20% toegenomen en nog steeds is optimalisatie van het proces een belangrijk aandachtspunt. Momenteel bijvoorbeeld wordt een derde reactor gebouwd voor de hydro-cracker waarmee weer grote energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd.

Project Sloewarmte

Het bedrijf participeert ook in diverse samenwerkingsprojecten omdat ze ervan overtuigd is dat streven naar duurzaamheid een gezamenlijke inspanning moet zijn. In het project Sloewarmte levert Zeeland Refinery restwarmte aan de naastgelegen bedrijven COVRA en Martens Cleaning. Binnen Smart Delta Resources zoekt het bedrijf samen met andere productiebedrijven uit Vlaanderen, Zeeland en West-Brabant naar manieren om efficiënter met energie en grondstoffen om te gaan. 

28.000 HR-panelen

Tot slot wil het bedrijf meer gebruik maken van duurzame energiebronnen. De 28.000 HR-panelen van Zeeland Solar zullen binnenkort jaarlijks ongeveer 12,5MWh gaan leveren. Hiermee dekt het bedrijf 23% van haar elektriciteitsbehoefte af.

 

Mask