Havenduo van het Jaar

Tijdens de openingsreceptie van de Havendagen werd op 22 juni in Terneuzen dit jaar niet één ‘Havenpersoonlijkheid van het Jaar’ benoemd, maar twee. Jan Lagasse en Daan Schalck, de CEO’s van North Sea Port, werden gekroond tot ‘Havenduo van het Jaar’ vanwege hun bijdrage aan het slagen van de fusie tussen Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent.
Het is voor het eerst dat de titel naar twee personen gaat. Jan Lagasse en Daan Schalck, speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van North Sea Port. De fusieovereenkomst werd op 8 december 2017 getekend, en daar ging een heel proces aan vooraf. De grensoverschrijdende fusiehaven sturen ze nu samen aan.

Over het slagen van de fusie zei Daan Schalck: “We hebben er meer dan een jaar heel hard aan gewerkt. De tijd was ons gunstig gezind. De neuzen stonden steeds in dezelfde richting, zowel bij Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Gent als in het bedrijfsleven. Het kiezen van de naam North Sea Port was niet zo moeilijk. Die moest ambitie uitstralen, wereldwijd herkenbaar zijn en representatief zijn voor zowel Vlaanderen als Nederland. De Noordzee is dé verbindende factor van onze twee landen.”

Innovatie en samenwerking

In het 60 kilometer lange havengebied van North Sea Port zijn 525 bedrijven actief, waar 98.000 mensen de kost verdienen. In de toekomst kan het nog beter, aldus Jan Lagasse: “Door de fusie staan we in één klap in de Europese top-10 van zeehavens. We hebben nog 1.000 hectare uit te geven grond liggen. Daarvoor mikken we op investeerders die een hoge toegevoegde waarde en duurzame werkgelegenheid creëren. We gaan voor 100.000 jobs. De baseline van ons logo is ‘Together. Smarter’. De nadruk ligt dan ook op innovatie en samenwerking: niet alleen tussen de Nederlandse en Belgische partners, maar tussen alle spelers in het nieuwe havengebied.”

De selectie van de Havenman/vrouw van het Jaar was in handen van een verkiezingscollege onder voorzitterschap van Jan Lonink. De titel wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de uitbouw van de haven. Dit jaar is het al de 26ste keer dat er een Havenpersoonlijkheid van het Jaar gekozen wordt.

Havenduo.jpg

De CEO's van North Sea Port, Daan Schalck (links) en Jan Lagasse (rechts), met hun oorkondes voor ‘Havenduo van het Jaar’.

Mask