Inhuldiging vernieuwde Beurtvaartkade

Op donderdag 27 september werd in hartje Terneuzen de vernieuwde Beurtvaartkade officieel in gebruik genomen. Een nieuwe kademuur met ligplaatsen voor riviercruiseschepen en binnenvaartschepen is het resultaat van de werkzaamheden.

De Beurtvaartkade, gelegen aan Zijkanaal A in Terneuzen, was aan renovatie toe. North Sea Port en de gemeente Terneuzen sloegen de handen ineen voor een kadereconstructie, om een aantal bedrijven te herlokaliseren en om faciliteiten voor riviercruiseschepen en binnenvaart uit te bouwen. Daarnaast wordt er een woontoren voorzien. De aansluiting van het water met de stad krijgt hiermee meteen een gezicht.

Het resultaat is een geheel nieuwe kademuur, die voor de oude werd gebouwd en die voor een periode van vijftig jaar voldoet. De kademuur is voorzien van kathodische bescherming om corrosie tegen te gaan. Aan de 220 meter lange kade kunnen riviercruiseschepen met als bestemming Terneuzen aanmeren. Er zijn ook ligplaatsen voor binnenvaartschepen voorzien. Dat laatste is van belang omdat de binnenvaartschippers er dan extra wachtplaatsen hebben tijdens de bouw van de nieuwe Sluis.

Er werd een hele nieuwe kademuur voor de oude gebouwd.

De riviercruises en de binnenvaartschepen kunnen tegen het einde van dit jaar gebruik maken van walstroom, zodat hun dieselmotoren niet hoeven te draaien om elektriciteit op te wekken. Daarnaast wordt tegen het eind van dit jaar ook een drinkwatertappunt voorzien.

Tijdens de inhuldiging vertelde Jan Lagasse, CEO van North Sea Port, over de geschiedenis van de Beurtvaartkade. Ook Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen, hield een toespraak. Dick Engelhardt, COO van North Sea Port, vertelde hoe trots hij was op het projectteam.

Nadien was er de gelegenheid om de kade te bewonderen vanaf het water aan boord van het peilschip Harmonie. 

Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen

 

Mask