Bedrijven houden kwartaaloverslag in North Sea Port op koers

North Sea Port boekte met 17,8 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2019 nagenoeg eenzelfde maritieme goederenoverslag als hetzelfde kwartaal in 2018. De haven blijft hiermee op dezelfde koers. 

Het eerste kwartaal van 2019 is het derde beste kwartaal ooit. Met een verschil van niet eens 200.000 ton minder overslag (-0,9%) consolideren de bedrijven in North Sea Port mooi de groei die nu al twee jaar aanhoudt.

De stijging in de goederenoverslag via zeevaart zit voornamelijk bij droge bulk waarin North Sea Port absoluut specialist is. De toename is te zien in een sterke bouwmarkt (zand, grint, en bouwmaterialen), en bij agribulk en veevoeder. De overslag van containers verdubbelt bijna als gevolg van het aantrekken van nieuwe lijndiensten én door de omslag van breakbulk naar transport in koelcontainers, zoals dat bij bananen het geval is. Deze omslag zorgt dan ook voor een daling van het breakbulk aandeel. Ook ro/ro en vloeibare bulk kennen een daling. De kolenoverslag blijft stabiel.

De overslag via binnenvaart klokte af op 14,5 miljoen ton, een daling van 300.000 ton (-2%). De totale goederenoverslag voor het eerste kwartaal via zeevaart en binnenvaart komt zo uit op 32,3 miljoen ton.

De stijging in de overslag via zeevaart zit voornamelijk in droge bulk.16158

Mask