Veel animo voor een bezoek aan de Zeeuwse Havens

Er is veel werk bij de diverse havenbedrijven die onze provincie telt, maar bij jongeren is hierover weinig bekend. Een goede reden voor Huis van de Techniek de bedrijven te vragen deze jongeren te ontvangen en bij te praten. Dit jaar hebben maar liefst negentien havenbedrijven hun gastvrijheid getoond. Dit was hard nodig, want een recordaantal van zeventien scholen uit de hele provincie meldde zich aan om hun leerlingen te laten kennis maken met de Zeeuwse haven.

In totaal gingen 400 leerlingen met de Techniekbus op bedrijfsbezoek. Aan de hand hiervan moesten ze een werkstuk maken over de beroepen in het bedrijf dat zij bezochten. Voor de leerlingen ging er een wereld open. Bij een bedrijf werd bijvoorbeeld duidelijk dat door de ligging aan het water, grondstoffen goedkoper kunnen worden aangevoerd dan over de weg. Ook leerden ze dat binnen 1 bedrijf heel veel verschillende soorten banen bestaan. Niemand had bijvoorbeeld verwacht dat H4A een laboratorium heeft. Leerlingen zagen ook dat je bij voorbeeld met een vmbo-B diploma, via kraanmachinist en diverse andere functies achter een computerscherm van de weegbrug kunt belanden. “Voor elk wat wils. Het voordeel van een bedrijf met 300 werknemers is dat je intern nog eens kan doorschuiven naar een andere baan”, aldus Martijn Verschuren van H4A.

Op 11 juni heeft een jury van ZPPC en Coöperatie PO Zeeland bepaald welke ingezonden werkstukken de beste waren. De zes beste klassen hebben op 25 juni een rondvaart gemaakt door een deel van het havengebied. Tijdens de vaartocht werd bekend gemaakt welke drie werkstukken er bovenuit staken. Het waren de St. Bernardus uit Clinge (1),  de Ds. G.H. Kerstenschool uit Yerseke (2) en OBS de Zeemeeuw uit Breskens (3).

De tijd zal leren of er een ‘interesse-in-techniek-zaadje’ is geplant bij de leerlingen. Aan hun gezichten viel af te lezen dat de opzet geslaagd lijkt!

bedrijfsbezoek H4A Sas van Gent

Mask