Hydrocracker uitgebreid met derde reactor

Zeeland Refinery breidt de hydrocracker, een van de belangrijkste eenheden van de olieraffinaderij, uit met een extra reactor. Donderdag 18 juli arriveerde de 30 meter hoge reactor per schip in de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. De reactor werd in de nacht van vrijdag op zaterdag met bijzonder transport naar het raffinaderijterrein vervoerd.

De reactor is een investering van 40 miljoen euro die aandeelhouders TOTAL en LUKOIL doen in de raffinaderij. Door uitbreiding opereert de hydrocracker energie-efficiënter en wordt een CO2-reductie van ongeveer 10.000 ton gerealiseerd. “Een volgende stap in het toekomstbestendig maken van onze raffinaderij", aldus algemeen directeur Nathalie de Muynck. De reactor wordt in 2020 aangesloten op de bestaande installatie.

Het transport van de reactor, die in Italië werd gebouwd, was een operatie op zich. Het schip, de Calypso, legde aan bij Verbrugge. Vanaf daar werd het ruim 600 ton wegende onderdeel met bijzonder transport met 56 assen en 112 wielen naar het raffinaderijterrein gebracht om daar op maandagochtend in de constructie gehesen te worden.

De medewerkers kregen de mogelijkheid het spektakel vanaf een tribune op het fabrieksterrein te bekijken. “De laatste keer dat zoiets gebeurde was in 1984 toen de hydrocracker gebouwd werd, dat was toen ook een heel bijzondere gebeurtenis”, aldus een van de oudgedienden van de fabriek.

De nieuwe reactor wordt geplaatst.
Reactor wordt op zijn plaats gezet foto Zeeland Refinery

Mask