Sinterfabriek Thermphos tot ontploffing gebracht

De sinterfabriek op het Thermphos-terrein is eind September gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Thermphos in Vlissingen-Oost ging in 2012 failliet en sindsdien is het terrein van de fosforfabrikant zo goed als gesaneerd en klaar gemaakt voor de sloop.

De afgelopen maanden is op het Thermphos-terrein een aantal gebouwen gesloopt. Met het ontploffen van de sinterfabriek vordert de sanering van het voormalig Thermphos-terrein gestaag. Vanwege de hoogte en grootte van de sinterfabriek is ervoor gekozen om het gebouw te laten ontploffen in plaats van de traditionele sloop.

De fosforopslagtanks zijn als volgende aan de beurt om opgeruimd te worden. Op verschillende plaatsen is gestart met het saneren van de bodem. Het gebouw naast de sinterfabriek, een oven waar fosfor werd geproduceerd, wordt volgend jaar op dezelfde manier tot ontploffing gebracht.

Thermphos is de voormalige fosforfabriek in de Vlissingse haven. De fabriek kwam in financiƫle problemen door een verslechtering van de markt voor fosforproducten en de noodzaak om te investeren in installaties. De fabriek ging in 2012 failliet. In oktober 2014 wordt met de sanering gestart. De sanering is naar verwachting eind volgend jaar afgerond.

4aebe800995403839d41

Foto: Omroep Zeeland

Mask