Het belang van zeemanshuizen

De Stichting Varenscentrum Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen, lokaal beter bekend als het Zeemanshuis of Varenscentrum Terneuzen, internationaal juist als Seamen’s Club, is opgericht in 1971. Met een luisterend oor en ruimte voor ontspanning fungeert het Varenscentrum als huiskamer voor varenden in de breedste zin van het woord. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van religie, ras, leeftijd, rang of stand. Iedereen uit de binnenvaart en zeevaart is er van harte welkom. Het Varenscentrum biedt de mogelijkheid afstand te nemen van de werkomgeving en contact te leggen met geliefden thuis.

Een periode die het belang van het Varenscentrum duidelijk liet zien, was tijdens en na de tyfoon die eind 2013 over de Filippijnen raasde. Vele zeevarenden kwamen vertwijfeld
en overstuur binnen om te proberen contact te leggen met het thuisfront. Vaak werd een emotioneel Skypegesprek opgelucht afgesloten. Evenzo vaak echter, bleek geen verbinding
mogelijk via Skype noch telefoon. Het waren zware tijden voor alle betrokkenen, maar ook werd eenieder duidelijk hoe ontzettend nodig het is om een faciliteit als het Varenscentrum in iedere belangrijke havenstad te hebben. Een dergelijke faciliteit bestaat echter niet van de lucht. Een groot gedeelte van de inkomsten van het varenscentrum wordt gesponsord door lokale werkgevers met een hart voor zeevarenden. Maar ondanks die bijdragen is het zeemanshuis voor een groot gedeelte afhankelijk van subsidies van de gemeente Terneuzen en Zeeland Seaports. In het Varenscentrum zijn een 15-tal vrijwilligers actief, wiens hulp essentieel is voor het zeemanshuis. Met een bus halen zij zeelieden op in de verschillende havengebieden en bedrijven in de Kanaalzone van Zeeuws-Vlaanderen. Na hun bezoek worden de zeelieden teruggebracht naar hun schepen. Door zich zichtbaar en transparant op te stellen, hopen de medewerkers van het Varenscentrum dat ze lokale mensen zullen inspireren en activeren om een steentje bij te dragen en zo de havenstad Terneuzen een goede naam te bezorgen bij diens varende bezoekers. Een van de mogelijkheden voor lokale bedrijven is het sponseren van een vaatje bier (à €150,-) op de nieuwjaarsreceptie in het Varenscentrum op 5 januari aanstaande. 

Ook Vlissingen beschikt over een zeemanshuis. De Mission to Seafarers heeft een vergelijkbare doelstelling en vergelijkbare faciliteiten. Ook daar zijn subsidie en sponsoring broodnodig en zeer welkom.

Seamen's Club Terneuzen, officieel Stichting Varenscentrum Kanaalzone Zeeuws-Vlaanderen.

Mask