Green Bay bouwt duurzaam datacentrum in Borssele

Op een terrein naast de oude kolencentrale van EPZ wordt in opdracht van Green Bay een groot datacentrum gebouwd. Green Bay koos voor de locatie in Borssele omdat daar de energie van zee aan land komt. Het bedrijf wil het datacentrum volledig laten draaien op groene stroom, afkomstig van wind op zee of zonnepanelen. Het datacentrum in Borssele moet het grootste groene datacentrum van Nederland worden.

De datacentra waar bedrijven en particulieren hun digitale informatie opslaan, verbruiken behoorlijk veel stroom. De apparaten die al die data verwerken, produceren bovendien veel warmte, dus ook qua koeling vereist een datacentrum veel energie. Water uit de Westerschelde zal gebruikt worden als koelwater voor Green Bay’s datacentrum. De gemeente Borsele wil gaan kijken of de restwarmte die vrijkomt, voor een ander doel hergebruikt kan worden. 

Aangezien er binnenkort ook een groot zonnepark in de buurt verrijst, is het bedrijf verzekerd van een constante energietoevoer. Helemaal zonder back-up kan het datacentrum niet, daarom komen er ook batterijen te staan. Het energiebedrijf gaat die batterijen ook gebruiken, om de pieken en dalen in zonne- en windenergie te balanceren.

Energiezeker in Zeeland

Op de plek waar het gebouw van 30.000 m2 komt te staan, staan nu nog bomen en struiken. Een onderzoek naar potentiele bijzondere dieren op het terrein wees uit dat er kikkers in de blusvijver wonen. De blusvijver zal daarom worden verplaatst en EPZ heeft toegezegd de bomen te compenseren. Het oude koelwaterbassin van de kolencentrale neemt Green Bay na wat aanpassingen in gebruik als koelwaterbassin. Momenteel zitten veel databedrijven in Amsterdam, maar Green Bay verwacht dat zich in de toekomst meer datacentra gaan vestigen in Zeeland. De energieleverantie is er zekerder en er ligt voldoende glasvezel om snel digitale informatie te versturen.

Het bedrijf levert 30 hoogwaardige banen op. Daarnaast zullen veel mensen in het datacentrum werken voor de bedrijven die er dataruimte huren. Halverwege dit jaar wordt de bouw gestart, in mei 2019 is het centrum volgens de planning gereed.

Mask